Porównanie różnych gatunków kaw

kawa-ziarnista

Polacy chętnie piją każdego ranka kawę, w końcu napój ten dodaje energii i poprawia humor. Jednak kupując ją w sklepie, bardziej koncentrujemy się na tym, czy jest to kawa ziarnista czy mielona, niż nad jej gatunkiem.  Jedno jest pewne – aromatyczna ziarnista kawa ze sklepu Świeżo Palona nie ma sobie równych. Czym różnią się od siebie poszczególne odmiany? 

Najpopularniejsza kawa ziarnista

Arabika, bo o niej mowa jest najczęściej spotykanym gatunkiem kawy w kawiarniach. Roślina sadzona jest w górach co najmniej na wysokości 900 m n.p.m., dlatego cieszy się bardzo ciekawym smakiem oraz aromatem. Początkowo hodowana była wyłącznie w Etiopii, jednak dekady temu zaczęli ją produkować rolnicy na całym świecie, obecnie stanowi 70% wszystkich gatunków na rynku. Najlepsze plony arabiki pochodzą z terenów z dominującym klimatem tropikalnym.

Robusta

Pierwszy gatunek jest niezwykle łatwy w uprawie, może rosnąć na terenach nizinnych, nie straszne są mu szkodniki czy chwasty. Z tego powodu cena rynkowa robusty jest znacznie niższa niż arabiki. Gatunek pochodzi z Afryki, szczególnie popularny był w Kongo. Jednak w XX wieku zaczął być hodowany na masową skalę również w Azji. Robusta rzadziej sprzedawana jest jako kawa ziarnista, jest bowiem intensywna w smaku, dlatego przeważnie można ją dostać w wersji rozpuszczalnej.

Który gatunek wybrać?

Wiele czynników warto wziąć pod uwagę dokonując wyboru. Osoby liczące się z ceną produktu chętniej sięgną po robustę. Natomiast miłośnicy delikatnego w smaku naparu raczej wybiorą łagodną arabicę niż gorzkawą robustę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kawa i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz