Różnice pomiędzy arabiką a robustą

robusta

Kawa to obecnie najpopularniejszy napój na całym świecie, bez którego wiele osób nie potrafiłoby się obejść każdego poranka. Niektórzy wybierają kawę rozpuszczalną, jednak jest ona tak naprawdę bezwartościową, dlatego też najlepiej postawić na prawdziwą kawę, przygotowywaną z ziaren arabiki lub robusty. Wiele osób kupując w sklepie kawę, tak naprawdę nie wie jaki gatunek wybiera, jednak pomiędzy tymi dwoma rodzajami kawy występują znaczące różnice. Czym zatem różni się arabika od robusty?

Różnice pomiędzy arabiką a robustą

Najpopularniejszym gatunkiem kawy jest obecnie arabika, jednak robusta zaczyna deptać jej powolutku po piętach. Arabika jest droższa w produkcji niż robusta, przez co jej cena w sklepie jest nieco wyższa. Warto również wiedzieć o tym, iż robusta (sprawdź tutaj) zawiera większe ilości kofeiny, przez co wykazuje silniejsze właściwości pobudzające organizm. Z uwagi na fakt, iż arabika zawiera większą liczbę chromosomów (robusta ma ich o połowę mniej), to niestety jest mniej odporna na różnego rodzaju infekcje. Wspomniane różnice dla większości osób tak naprawdę nie mają znaczenia, ponieważ najważniejszy jest smak kawy, a to znacząco odróżnia od siebie obydwa gatunki. Kawa, która przygotowywana jest z ziaren arabiki, charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, dlatego też przepadają za nią bardzo duże grono koneserów tego napoju. Smak robusty jest z kolei nieco cierpki, dlatego też nie wszystkie osoby przepadają za jej smakiem. Robusta cieszy się popularnością głównie wśród osób, które są zwolennikami wyrazistego smaku, a także poszukują nieco większej dawki energii (i kofeiny) każdego dnia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kawa i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *